top of page
Immortals_28x40_ONESHEET_ENG_TFF.jpg

De Udødelige Skattene i Museo Egizio

Et år etter feiringene som markerer grunnleggelsen av museet, kommer Museo Egizio til kinoer for første gang. "De Udødelige Skattene i Museo Egiziohar med seg den Oscar®-vinnende skuespilleren Jeremy Irons, som vil være vår guide på en oppdagelsesferd for å se skattene til en av de mest fascinerende sivilisasjonene i antikken.

Med over 900 000 besøkende hvert år er det egyptiske museet det femte mest besøkte museet i Italia og det eldste i verden dedikert til den gamle egyptiske sivilisasjonen. 40 000 gjenstander oppbevares i Torino, 12 000 av dem vises på fire etasjer i museet. Sfinkser, kolossale statuer, små amuletter og sarkofager forteller historien gjennom nesten 4000 år. Blant de verdenskjente utstillingene er Kings Papyrus, også kjent globalt som Turin King List, den eneste listen som har gått ned i historien som viser rekkefølgen på faraoenes etterfølgelse håndskrevet på papyrus, og Goldmine Papyrus, som er en av de eldste kjente kartene. Det er også skulpturer som statuen av presten Anen, av Ramesses II, og statuen kjent som Isis of Coptos, samt de rike gravobjektene til Kha, sjefsmannen for byggingen av faraoenes graver, og hans kone Merit, som vil være blant hovedpersonene i denne historien.

Funn, vitenskapelige studier og blikk bak kulissene til museet blir fortalt ikke bare av museets president Evelina Christillin og direktør Christian Greco, men også av noen av museets kuratorer som Cédric Gobeil, Beppe Moiso, Susanne Toepfer, Paolo Del Vesco, Federico Poole, Johannes Auenmüller, Enrico Ferraris, Alessia Fassone, Tommaso Montonati og restauratorene Cinzia Oliva, Roberta Genta og Paola Buscaglia fra Conservation and Restoration Centre of La Venaria Reale, samt antropologen Pieter Ter Keurs, direktøren for den egyptiske avdelingen av Louvre, Vincent Rondot, sjefen for Egypt og Sudan-avdelingen ved British Museum, Daniel Antoine, kuratorene ved British Museum, Ilona Regulski og Marcel Maree, direktøren for Agyptisches und Papyrussammlung i Berlin, Friederike Seyfried, samt direktøren for det egyptiske museet i Kairo Sabah Abdel Razik Saddik, administrerende direktør for Ima Solutions Sarl Benjamin Moreno.

Louvre i Paris, British Museum i London, Ägyptisches Museum i Berlin - dette er bare noen av de viktige verdensomspennende institusjonene som medlemmene av museets vitenskapelige komité kommer fra. Komiteen har mer enn 90 vitenskapelige samarbeid med museer, universiteter og internasjonale forskningssentre. Samlingene som er plassert i Torino inkluderer mer enn 40 000 gjenstander, ansett som antikke - siden de er knyttet til innsamlings- og samlerkriteriene til Bernardino Drovetti, en diplomat fra Piemonte, i tjeneste for den franske regjeringen som solgte den første delen av museets samlinger til Charles Felix av Savoy for 400 000 lire på den tiden - samt arkeologiske funn, som en del av utgravingskampanjene som ble fremmet av Ernesto Schiaparelli og Giulio Farina i Egypt på begynnelsen av 1900-tallet.

Men hvorfor ble Turin valgt, i 1824, som byen åpne et museum som ingen annen i hele verden, dedikert til en sivilisasjon som fortsatt var i ferd med å bli oppdaget? Hvem var den første til å se pyramidene i omrisset av Alpene? For å oppdage opprinnelsen til museet i De Udødelige Skattene i Museo Egizio vil vi reise nedover Nilen og følge i fotsporene til de store oppdagelsesreisende og arkeologene fra fortiden: Donati, Drovetti, Schiapparelli. Vi besøker stedene som hovedfunnene i Turins samlinger kommer fra, fra Giza til Theben til den gamle landsbyen Deir el-Medina, bebodd av skribenter og håndverkere av gravene i Kongenes og dronningenes dal. Og vi reiser tilbake i tid, til midten av 1500-tallet, da kongene av Piemonte, Savoys, for å gi prestisje til hovedstaden, omskrev myten om Turins egyptiske opprinnelse, og erstattet oksen, som var byens symbol, med guden Apis, som hadde utseendet til en okse og ble dyrket i det gamle Egypt. Gjennom sarkofagene og gjenstandene fra gravgodset i Kha og Merit, vil vi fortelle historien om Kha, arkitektens reise til Underverdenen, fra mumifisering, til begravelse, til dommen foran Osiris og livet i etterlivet, etter sidene av Dødeboken.

Visningsperiode: 22.04.24 - 21.04.25
Lengde: 95 min

bottom of page