top of page
TITIAN_QUAD_ENG.jpg

Titian: Fargenes rike

En reise gjennom mesterverkene og livet til Maestroen som fanget ånden til Venezia med sin uforlignelige stil, unike bruk av farge, og evnen til å fange personligheter i sine verk.

Denne dokumentarfilmen er dedikert til en av de ikoniske malerne fra Venezia og renessansen, Titian - Tiziano Vecellio (1488/1490-1576).

 

 Dokumentarfilmen reiser nesten et århundre tilbake i kunstnerens liv. Mens 1500-tallet begynte å utfolde seg i en forgyllende by, som sto beundrende over en sunket skog, kom kunstneren, som en ung gutt, ned fra Dolomiti-fjellene, til hertugdømmet Venezia, for å bli husket som "den mest fremragende blant malere."

 

En ekstraordinær kunstner og en strålende gründer, like innovativ i å komponere et verk som å vite hvordan man skal selge det. På bare noen få år ble Titian den offisielle maleren til den venetianske republikken, kjent som Serenissima, og en stor kunstner som var svært ettertraktet av de rikeste og mest berømte hoffene i Europa. Fra Ferrara til Urbino, fra Mantua til Roma, og deretter til Spania med Karl V og hans sønn Filip II, strakte Titian seg over århundret og lyste det opp med maleriene sine, og inspirerte kunstnere for kommende generasjoner. Ved å tolke religion og mytologi med et blikk for perfeksjon og viste umiddelbar uttrykkskraft som portrettmaler, dominerte han sin samtid og kastet skygge over samtidige, og forble alltid tro mot sitt motto: "kunst er mektigere enn naturen."

 

I Titian - Fargenes rike beskriver internasjonale eksperter, kritikere, forskere og kunstnere kunstnerens liv, hans stil, temperament og ambisjoner. Og selvfølgelig Venezia, som gjennom hele livet hans ville fortsette å være basen han ville bruke for å erobre og skape et "fargenes rike," en enestående kreativ smeltedigel som ville ønske reisende og påvirkninger velkommen fra hele verden.

 

I dokumentaren hører vi fra Amina Gaia Abdelouahab, uavhengig kurator og kunsthistoriker, medstifter og visepresident i Project A, Bernard Aikema, professor i moderne kunsthistorie ved Universitetet i Verona, Brunello Cucinelli, motedesigner, entreprenør og grunnlegger av Arts Forum, Francesca Del Torre, vitenskapsassistent ved Cini Foundation Institute of Art History og kurator for italiensk renessansekunst ved Kunsthistorisches Museum i Wien, Miguel Falomir Faus, direktør for Museo Nacional del Prado i Madrid, forsker innen italiensk renessanse og barokk kunst, Sylvia Ferino-Pagden, utstillingskurator, tidligere kurator for italiensk renessansekunst og direktør for Kunsthistorisches Museum Art Gallery i Wien, Jeff Koons, en av verdens mest innflytelsesrike og populære kunstnere, Patrizia Piscitello, kunsthistoriker, kurator, leder for Lån og utstillingskontor og kurator for samlinger fra det 16. århundre ved Capodimonte Museum and Real Bosco, Tiziana Plebani, historiker, ekspert i moderne historie ved Ca' Foscari University i Venezia, tidligere leder for Historie- og utdanningsavdelingen ved Marciana National Library, Giorgio Tagliaferro, førsteamanuensis i renessansekunst ved University of Warwick med en doktorgrad i kunsthistorie fra Ca' Foscari University i Venezia.

 

Historien om kunstnerens liv omfatter undersøkelser av hans personlige forhold, som med hans kjære datter Lavinia, og hans forhold til de store personlighetene i hans tid

Visningsperiode: 11.03.24 - 10.03.25
Lengde: 90 min

bottom of page